QİGONG NEDİR ?
_________________
Çigong 5000 yıllık tarihi geçmişi olan çok kapsamlı bir sağlık ve zindelik çalışmasıdır diyebiliriz ama aslında çok daha fazlasıdır. Coğrafya olarak Çin’de gelişmiştir; Tao, Konfüçyüs ve Budizm felsefeleri ile şekillenmiş , değişik dallara ayrılmıştır. Hocadan öğrenciye geçerek çağımıza kadar bozulmadan ulaşabilmiş çok “önemli” ve çok “faydalı” bir bilgi kaynağıdır.
Kelimenin anlamına bakacak olursak;
Qİ (Çİ): yaşam enerjisi / canlılık enerjisi
GONG: Bir şeyin üzerinde çok çalışarak onu geliştirmek ve ustalaşmak
demektir. Yani,
ÇİGONG: Canlılık enerjisini geliştirme ve yönlendirmede ustalaşma olarak tanımlanabilir.
Hareket, nefes ve meditasyon içeren; bunları birbirine entegre eden çok kapsamlı bir egzersizler sistemidir. Bu araçlar doğru bir eğitimle kullanıldığında bedenin enerji sistemiyle bağlantı kurmamızı sağlarlar.
Çigong ; bedenleri/duyguları/zihni/bilinci/ruhaniyeti güçlendirir ve hizaya getirir diyebiliriz.
“Gong” kelimesinin ustalaşmakla eş anlamlı olması büyük önem ifade eder. Egzersizler sürekli tekrar esasına dayanır. Ancak, sürekli tekrarla yapılan egzersizler üzerinde ustalaşılabilir ve ancak böylece bedensel/zihinsel/ruhsal olarak bir anlayış/kavrayış gelişebilir. Egzersizler düzenli yapıldığında duygular da dengelenir ve belli bir bilinç düzeyine ulaşılır.
Binlerce yıllık bu süreçte Çigong çalışmaları temel olarak 3 yönde gelişmiştir :
1) Ruhsal ve Spiritüel Çigong
2) Martial Art Çigong (Savaş sanatları)
3) Medikal Çigong
Gerek Ruhsal yönde gerekse savaş sanatlarında ustalaşabilmek için önce bedendeki hastalık ve sıkışıklıklar üzerinde çalışmak gerekir. Bu nedenle “Medikal Çigong” egzersizleri büyük önem arz eder.
MEDİKAL ÇİGONG
Eski Çin yazmalarına baktığımızda sağlıklı bir beden, denge içersindeki çi akışıyla resmedilmiştir. Tabiat kanunları nasıl dualite (karşılıklı zıtlık) üzerine kurulmuşsa, Çi enerjisi de Yin ve yang enerjilerden oluşur. Sağlıklı ve canlı bir yapı Yin ve yang enerjilerin harmoni içersinde hareket ettiği bir yapıdır. Kişileri dışarıdan gözlemlediğimizde canlı, neşeli, sağlıklı insanlar halsiz, keyifsiz, her daim şikayet eden insanlardan hemen ayrılırlar. Yani sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir zihin için yin ve yang enerjilerin bedende dengeyle ve uyum içersinde akması büyük önem arz eder. Medikal Çigong egzersizlerinin temel amacı işte bu Çi akışını regule etmektir. Bir insan doğal ve rahat bir çi akışına sahipse vücudu her türlü fonksiyonlarını rahatça yerine getirir, hastalıklara karşı bağışıklık güçlenir, hastalık oluşsa bile beden kısa süre de iyileşebilir.
Medikal Çigong Çin tıbbının önemli bir parçasıdır. Çin tıbbı teorilerine göre yin ve yang enerjiler, vücuttaki yin ve yang organların uyum içersinde çalışmaları sonucunda oluşur ve bedenin enerji şebekesi diye de adlandırabileceğimiz, kendilerine ait, yin ve yang meridyenler boyunca değişik yönlerde akarlar. Hastalık halinde, Çin tıbbı doktorları akupunktur, bitkisel/doğal ilaçlar, masaj gibi yöntemlerle çi akışını yeniden dengeye getirip kendi yönünde rahatça akmasına yardımcı olurlar. Medikal çigong egzersizleri de düzenli bir şekilde yapıldığında meridyen sistemindeki enerji akışını regule ederek hem hastalıkların oluşmasını önler; eğer çoktan hastalık oluşmuşsa da yavaş yavaş normal ve sağlıklı hale geri dönüşü sağlar. Yani Çigong egzerizlerini yaparak kendi kendinizin doktoru olabilirsiniz.
“MEDİKAL ÇİGONGUN FAYDALI OLDUĞU ANA BAŞLIKLAR”:
____________________________________________________________________________________________
“Herşeyden önce, en önemlisi, bu egzersizler düzenli yapıldığında vücudu sağlıklı tutar ve hastalıkların oluşmasını önlerler.”
Başlıca faydalarını sıralarsak:
1- Kasları gevşetir ve güçlenmesini sağlar
2- Tüm organların canlanmasını ve güçlenmesini sağlar
3- Kardiyovasküler sistemi dengeler ve güçlendirir, damarları daha sağlıklı hale getirir.
4- Akciğer ve solunum sistemini dengeler ve güçlendirir
5- Sindirim ve boşaltım sistemini rahatlatır.
6- Tao of Woman (Kadının doğası) : Rahimle ve kadının periyoduk döngüleri ile ilgili her türlü soruna yardım eder.
7- Egzersizler gücün eklemlerin içersinde akmasını sağlar; tüm eklemler, tendonlar, ligamentler ve kemikler güçlenir.
8- Her türlü kaza ve operasyondan sonra iyileşmeyi hızlandırır.
9 – Yaşlanma sürecinde sağlıklı ve zinde kalınması konusunda büyük fayda sağlar.
10 – Atletik yetenekleri geliştirir
11- Sinir sistemini güçlendirir
12- Stres ve duygu bozukluklarını düzelterek dengeye getirir
13- Meditasyon ve ruhsal çalışmalara hazırlık sağlar.